21 december 2006

de kou getrotseerd

We zijn weer terug in Yuzhno.Van +32 gr.celcius naar -12 gr. celcius, binnen 24 uur.Het is tot dusver prima uit te houden. Het is windstil...strakblauwe lucht en de zon schijnt.Er ligt welliswaar nog maar een halve meter sneeuw.Wat mij opviel, was dat ik nergens sneeuwpoppen zag staan, terwijl de kinderen toch allemaal al vrij zijn.Maar dat lukt niet ! Je kunt niet eens een sneeuwballen gevecht houden !!!!! De lucht is namelijk gort droog, dus de sneeuw blijft niet aan elkaar plakken.Gek zoiets.....dat heb ik nog NOOIT meegemaakt. Wat je wel overal momenteel ziet staan zijn ijs sculpturen, maar dat wil wel met deze luchten,daar het s' nachts nog kouder is.
In de slaapkamer heb ik wel een raam open, en af en toe zet ik overdag de keukendeur open.De huizen zijn zo goed geisoleerd, dat het af en toe gewoon te warm is.Links en rechts draai ik verwarmingen uit,om de goede temperatuur in huis te vinden...ik heb het er aardig druk mee.Kerst wordt hier niet gevierd op 25 December, men ziet het ook als een gewone werkdag.....wat betekent dat ook voor Mar het een werkdag is.De Russen hebben uiteraard wel hun kerstboom, die worden nu pas op straat verkocht en de stad begint al aardig versierd te raken,maar Kerst valt tussen 1 en 9 Januari.Al die dagen is alles gesloten, en viert men feest.

Geen opmerkingen: